Nieuws Agenda Over Ons Bibliotheek Over Harderwijk Over Hierden Wereldoorlogen Links & Sponsoren
Home Contact

ARCHIEF 2020

• DE LEDENVERGADERING

Het bestuur hoopt dat het mogelijk is om op 6 oktober een ledenvergadering te houden. Dit natuurlijk onder voorbehoud, we wachten de ontwikkelingen af.

Voor de jaarstukken, zie agenda. (0620)

• NIEUWE BESTUURSLEDEN

Het bestuur stelt op de ledenvergadering Gerrit Visscher aan u voor. Hij heeft per 1 juli het werk van de huidige penningmeester overgenomen, toelichting volgt op de ledenvergadering. We zijn blij dat hij zich beschikbaar stelt.

Willem van Sonnen wil de plaats van Karel Kok als beheerder van de Vischpoort in het bestuur innemen. Ook daar zijn we blij mee. (0620)

• GESLOTEN

Ook de expositie in de voormalige synagoge blijft gesloten.

Klik hier voor het laatste nieuws van de Stichting Joods Erfgoed Harderwijk. (0620)

• HERDENKING VERDRONKEN VISSERS

Het was geen vrolijke boel op zaterdag 13 juni. De Aaltjesdagen konden natuurlijk niet doorgaan. Wel heeft er (in besloten kring) een herdenking plaatsgevonden van de verdronken vissers. Kijk hier voor het bericht en een filmpje in de Stentor. (0620)

• DE LUTTEKEPOORT

Afgelopen donderdag en vrijdag is er een klein onderzoek uitgevoerd door RAAP bij de overblijfselen van de Luttekepoort. De onderzoekers hebben ons in kennis gesteld van hun bevindingen. Lees verder.


Helaas was het niet mogelijk dat de leden van de werkgroep archeologie konden helpen, vanwege de anderhalve meter afstand.  RAAP heeft één ervaren vrijwilliger gevraagd om hulp te bieden, en ook dat was met de 1,5 meter protocollen i.c.m. het zeer kleine onderzoeksgebied helaas niet makkelijk. (0620)

• OP ZOEK NAAR EEN ORIGINEEL CADEAU?

Geef eens een lidmaatschap van Herderewich. Als gever betaalt u eenmalig € 17,50 voor dit lidmaatschap. Ik geef via email een lidmaatschap van Herderewich cadeau!


Download hier de kaart om hem te printen en het cadeau te geven

De ontvanger van uw cadeau krijgt dan de vier uitgaven van het kwartaalblad het “Vittepraetje” van dit jaar met geschiedenisverhalen uit Harderwijk. Zij kunnen dan o.a. ook tegen gereduceerd tarief gebruik maken van de Vischpoort, als locatie voor

bijvoorbeeld het vieren van een feestje. (0620)

• EIGEN RAP MAKEN EN OPNEMEN

De video rap van de leerlingen van de Internationale Schakelklas van Landstede Harderwijk: "Vrijheid heeft geen thuisland", is  uitgekomen op de website van het project: www.vertelvrijheid.nl alsook op YouTube. (0520)

• RIJKE BARONNEN, BEZITLOZE PATERS

Het boek van Martijn is af. Helaas kon de presentatie op 4 april niet doorgaan.
We houden het tegoed.


Het boek is te koop bij Bruna voor € 29,50 of is te bestellen via uitgeverij Berne. (0420)

DOCUMENTAIRE JOODSE HARDERWIJKERS TE ZIEN ZIJN OP HK13TV

Tot aan de Bevrijdingsdag 5 mei, zal de documentaire Joodse Harderwijkers te zien zijn op HK13TV. Op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag zullen delen van de documentaire of ook de volledige film vertoond worden. (0420)

NIET OP 1 MEI MAAR OP 30 APRIL

De uitzending over de bevrijding van Harderwijk bij omroep Gelderland vindt niet plaats op vrijdag 1 mei, maar op donderdag 30 april 2020.


Het programma 17.35 uur

Historicus Johan van Sonnen blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Harderwijk. Een ooggetuige vertelt over hoe hij de bevrijding heeft meegemaakt. We laten een portret zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar René Broere schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.

Dit programma wordt elk uur herhaald. (0420)

• HARDERWIJK HERDENKT “75 JAAR VRIJHEID”

Herderewich heeft een speciale uitgave samengesteld met verhalen over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en met artikelen van hen die op dit moment oorlogen hebben meegemaakt en kunnen weten wat vrijheid betekent.

Dit blad zal  - als alles door kan gaan – op 15 april verspreid worden in heel Harderwijk. Klik hier voor HARDERWIJK HERDENKT “75 JAAR VRIJHEID” (0320)

Vanaf 13 april elke dag om 17:20 uur


• OMROEP GELDERLAND

Vanaf 13 april volgt Omroep Gelderland drie weken lang het spoor van de bevrijders, van Aalten tot Harderwijk en van Eibergen tot Velp. De omroep besteedt  aandacht aan de verhalen van mensen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt, die duidelijk maken hoe bevrijding voelde na vijf jaar bezetting. Hoe smaakte bijvoorbeeld die eerste boterham met echte boter? Ook zijn er portretten van soldaten die het leven lieten voor onze vrijheid. De muziek neemt je mee naar de tijd van toen. De serie “75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders” is vanaf 13 april iedere werkdag om 17:20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Op vrijdag 1 mei komt Harderwijk in beeld. (0320)

• LEDEN VAN HERDEREWICH

U zult het begrijpen: ook onze bijeenkomst op 17 maart in de Kiekmure, met een lezing van Dick Baas over “Het Verscholen Dorp”, gaat NIET door vanwege de besmettelijkheid van het coronavirus.

Geeft u het s.v.p. zoveel mogelijk door, we hebben van veel leden geen emailadres. (0320)

• TEVENS NOG EVEN UW AANDACHT OP HET VOLGENDE:

In de uitnodigingsbrief voor de Algemene LedenVergadering stond een goede datum op een verkeerde dag genoemd. De ledenvergadering vindt plaats op dinsdag 14 april in de Kiekmure. We laten het u weten als ook deze avond niet door kan gaan.

Leden die een oud gebruikersvoorwerp hebben, worden uitgenodigd om 19.00 uur, leden die graag de voorwerpen willen bekijken zijn welkom vanaf 19.30 uur.

Heeft u iets moois, iets aparts of iets onbekends op uw zolder liggen, laat ons er van meegenieten!!  Zie de uitnodiging! Maar mogelijk moeten we ook die bijeenkomst voorbij laten gaan, we blijven de berichten volgen en houden u op de hoogte!


Het bestuur Historische Vereniging Herderewich (0320)

• DE EXPOSITIE OP DE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN DINSDAG 14 APRIL

Eigenlijk heeft iedereen wel iets in huis uit vroeger tijden: een kroontjespen, een koffiemolen e.a. Vaak staan ze ergens in de kast of op de zolder. Ze zijn te leuk, te mooi om weg te gooien, maar ja.. wat kun je er mee?

- Laten zien (exposeren) of

- Benieuwd waarvoor het gebruikt werd?

- Misschien wilt u er eigenlijk vanaf?

- Verkopen?

- Of weggeven ...


Het kan allemaal op de “gebruiksvoorwerpen-expositie”.

Graag van tevoren even aanmelden secretaris@herderewich.nl of telef.nr. 42 68 47.

Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend en zijn bezoekers welkom. (0220)

• 100 FOTO’S UIT DE TWEEDE WERELDOORLOG

Het NIOD (Nederlands Instituut Oorlogs Documentatie) zoekt "100 foto's uit de Tweede Wereldoorlog". Elke provincie is uitgenodigd 25 foto’s in te sturen. De provincie Gelderland is op zoek gegaan en heeft 250 foto’s verzameld. Ook Herderewich heeft foto’s ingestuurd. Een van de foto's die Gelderland uitkoos is bijgaande foto uit Harderwijk. Deze foto deed mee in de publieksronde, maar is niet gekozen. Er gaan 25 foto’s naar de Tweede Kamer. Eind maart wordt bekend gemaakt welke foto’s uitgekozen zijn voor het gelijknamige boek. Kijk hier voor de foto’s. (0220)

• 17 APRIL IS OMROEP GELDERLAND IN HARDERWIJK

Met het programma  'In het spoor van de bevrijders' volgen de presentatoren vanaf 30 maart vijftien (werk)dagen lang de route die de geallieerden kozen nadat ze via Duitsland de Achterhoek binnentrokken. Om 8.00 u en 18.20 u is er een uitzending te zien die opgenomen wordt in een van vijftien Gelderse plaatsen die op de route van de bevrijders liggen. Er komen ooggetuigen en kenners van de plaatselijke oorlogshistorie aan het woord. Op 17 april is Omroep Gelderland in Harderwijk om diverse interviews te houden en activiteiten te filmen. (0220)

• JOODSE HARDERWIJKERS

De zaal was opnieuw uitverkocht voor de film “Joodse Harderwijkers”. Vanaf 15 april is de film te zien in de voormalige synagoge. Als het inloophuis open is, kunt u vragen of u even mag kijken. En op vrijdag en zaterdag zijn er vrijwilligers aanwezig tussen 13.30 uur en 16.30 uur. Kijk hier. 0220)

• 75 JAAR VRIJHEID

Dit jaar, 2020, staat in het teken van de viering van 75 jaar vrijheid. “Herdenken, beleven, beseffen en vieren”, onder die noemer zullen we op veel plaatsen en manieren stilstaan bij wat zich vanaf 1940 ten met 1945 in Nederland en dus ook in Harderwijk heeft afgespeeld.
Lees meer over het programma en de activiteiten en de facebookpagina. (0120)

• VISCHPOORTGIDSEN GEVRAAGD

Ook in 2020 is de Vischpoort vanaf 1 mei t/m 15 september op woensdag en vrijdagmiddag te bezichtigen van 13.30 tot 16.00 uur. Iedereen kan er dan een kijkje nemen. Wie geeft zich op om als vrijwilliger bezoekers te ontvangen?


11 maart is er een informatieavond in de Vischpoort.

Aanmelden bij vischpoortgidsen@herderewich.nl. Wie de Vischpoort wil gebruiken voor een feestje of receptie kan contact opnemen met de huismeester. (0120)

• GEZOCHT: EEN PENNINGMEESTER.

Dennis Koning heeft aangegeven te willen stoppen als penningmeester.

Het bestuur is ernstig op zoek naar een opvolger.

Graag contact opnemen met voorzitter@herderewich.nl. (0120)