Nieuws Agenda Over Ons Bibliotheek Over Harderwijk Over Hierden Wereldoorlogen Links & Sponsoren
Home Contact

• DE NIEUWSBRIEVEN VAN HERDEREWICH

Herderewich 2020 - 6

Herderewich 2021 - 1

Herderewich 2021 - 2• JOOP KOOIMAN ERELID HERDEREWICH

Tijdens de onlangs gehouden algemene ledenvergadering heeft het bestuur Joop Kooiman benoemd tot erelid van de historische vereniging Herderewich. De heer Kooiman was zeer verrast en voelde zich vereerd met deze benoeming.


  Foto: Joop KooimanDe voorzitter vertelde waarom het bestuur dit besluit had genomen:

Joop was in zijn werkzame leven in dienst van defensie. Vanaf de tijd dat hij niet meer uitgezonden werd, werd hij actief in het vrijwilligerswerk in Harderwijk. Hij begon bij de filmkring, werd penningmeester in het bestuur van het Theater en kwam zo in contact met het, toen nog, Veluwse Museum. Hij ging hier aan de slag met het digitaliseren van 10 meter boekenplank vol knipselplakboeken. Hiervoor verzamelde hij een groep vrijwilligers. Wekelijks werd er aan de klus gewerkt. Daarna begon hij aan de krantenknipselplakboeken van de heer Schilderman, ook weer met een groep vrijwilligers.


Zo kwam hij bij Herderewich. Al gauw bood hij zich aan om het verenigingsblad rond te brengen. Hij kwam in de redactie ervan en schreef vervolgens meerdere artikelen. In die periode deed hij onderzoek naar de calicotfabriek in Harderwijk en zijn de bevindingen uitgegeven in een boekje daarover.


In Harderwijk vinden we enkele gedenktekens die op zijn initiatief zijn geplaatst: bij Hotel Baars de herinnering aan de bevrijding en in de Smeepoort de vloedsteen die aangeeft hoe hoog het water in 1916 (watersnoodramp) in de stad stond. Op dit moment is Joop wekelijks te vinden in het Historisch Kenniscentrum.  Als gastheer om bezoekers te ontvangen die er komen voor informatie en studie. Maar hij werkt er ook mee aan het rubriceren en catalogiseren van het studiemateriaal. Onder toeziend oog van zijn vrouw en van de leden speldde de voorzitter hem de erespeld op en bedankte hem voor deze jarenlange inzet. (0921)

 • DE JAARLIJKSE GESCHIEDENISQUIZ

TEST JE KENNIS

Inmiddels een traditie. Op woensdag 10 november, 20.00 uur in de Vischafslag/ Bottermuseum en in de Molen. Teams kunnen zich vanaf nu inschrijven via janruijne@hotmail.nl.
Vermeld daarbij je telefoonnummer en “Geschiedenisquiz”.


Verzin een leuke teamnaam! Een team bestaat uit drie tot vijf leden. Elk teamlid betaalt € 5,00, o.a. voor twee drankjes.

Klik hier voor meer informatie. (0921)

• VISCHPOORT IN DE STEIGERS

De Vischpoort staat in de steigers. Het gebouw krijgt groot onderhoud in opdracht van de gemeente Harderwijk. De buitenkant van Harderwijks historische juweel is toe aan groot onderhoud. Meest in het oog springende klus: het liften van ‘de pet’ van de toren. Aan de kant van de Vischmarkt is dat huisje van hout. Aan de andere kant, richting randmeer, bestaat de pet voornamelijk uit glas. Niet zo vreemd, want in het huisje brandde vroeger het vuurtorenlicht, bedoeld om de Harderwijkse schippers veilig de haven binnen te loodsen. De Vischpoort is meer dan alleen een poort. Aan de stadskant bevinden zich ook drie muurhuizen, waarvan er twee eigendom zijn van de gemeente. Ook die muurhuizen worden opgeknapt.


De Vischpoort wordt beheerd door de Historische Vereniging Herderewich en is straks weer te bezoeken. Het icoon van de stad is ook te huur voor kleinschalige evenementen, dinertjes en dergelijke. (0921)

• VITTEPRAETJE

Het september nummer van het Vittepraetje is verschenen.

Dit Vittepraetje bevat twee artikelen over gebeurtenissen uit de 2e Wereldoorlog.

- Op Begraafplaats Oostergaarde liggen 45 oorlogsgraven van bemanningsleden uit vliegtuigen, die tijdens de oorlog in de buurt van Harderwijk zijn neergestort. Over de bemanningsleden van één bommenwerper heeft Ruud Slangen, voorzitter van de Stichting We Will Remember, een verhaal geschreven.

- Het is bijna oktober en dan wordt de razzia van Putten uit 1944 weer herdacht. Robert

Oosterhof beschrijft de rol van de Harderwijker botter HK27 in het schuilhouden voor de bezetters. (0921)

• MAAND VAN DE GESCHIEDENIS

Het thema voor de jaarlijkse “maand van de geschiedenis” in oktober is: “Aan het werk”. Wat is de betekenis van “werk” door de eeuwen heen?

Zie ook Maand van de Geschiedenis Oktober. (0621)

• DOE MEE AAN DE FOTOWEDSTRIJD IN HET KADER VAN DE MONUMENTENDAG 2021

Het thema van de monumentendag is: Mijn monument is jouw monument.

Klik hier voor de fotowedstrijd

Thema 2021 - Open Monumentendag

Win € 50,00 aan wijn met je foto (0621)

• JUMBO ALBUM HISTORISCH HARDERWIJK

In september komt Jumbo met een plaatjesalbum: Historisch Harderwijk. Herderewich is gevraagd dit album samen te stellen. Samen met anderen zijn we (John en Matty) weken druk geweest met het schrijven van de teksten en het verzamelen van plaatjes.

Het belooft een prachtige uitgave te worden. U Leest er t.z.t. meer over. (0521)

• ONTWIKKELINGEN VAN HET WATERFRONT

Op 6 juni jl. overhandigde Matty Moggré aan wethouder Bert van Bijsteren het boekje “Het ontstaan van het Waterfront”, geschreven door Govert van der Boom.

Govert beschrijft op een toegankelijke manier het ontstaan van en het denken over het Waterfront. Als gemeentevoorlichter en als communicatieadviseur voor dit megaproject, heeft hij de ontwikkelingen van nabij meegemaakt. Hoe het begon, hoe het groeide, hoe het wijzigde, hoe het stil lag, hij beschrijft het allemaal. En hoe wij er nu van genieten: Harderwijkers, Waterfrontbewoners en toeristen.

Wanneer je lid bent of wordt (€ 17,50 per jaar) ontvang je het boekje gratis.

Kijk hier voor de video (0621)

• DE RESTANTEN VAN HET KASTEEL
ZIJN WEER TOEGEDEKT


We hebben het op de film ...

Boulevard Harderwijk - Herderewich opgravingen IJsselmere


Klik hier voor de video (0621)

• OPNIEUW MOOIE VONDSTEN BIJ PAPA BEER

Archeologen vinden munitiekelder van de Hertog van Gelre in Harderwijk. De leden van de werkgroep archeologie konden weer een steentje bijdragen aan het speurwerk. Beter gezegd: een steentje afgraven. Lees het artikel. (0621)

HET VITTEPRAETJE

• HET VITTEPRAETJE

De verspreiding van het Vittepraetje loopt een week vertraging op. Het zal in de tweede helft van juni rondgebracht worden. Het is weer een blad met boeiende verhalen. (0621)

• DE VISCHPOORT WEER OPEN?

De gemeente gaat de Vischpoort grondig opknappen en restaureren. Er hebben al enkele werkzaamheden plaatsgevonden en gedurende de zomer zal er regelmatig gestuct, geschuurd en gerepareerd worden. In de maand september komen er steigers om de poort en het muurhuisje, zodat de koepel gerestaureerd kan worden. De Vischpoort zal dus gesloten blijven tot eind oktober. (0621)Bezoekadres:

Schapenhoek 9

3841 BM  Harderwijk

Bankrekening:  

NL93 INGB 0003 0361 92

t.n.v. Vereniging Herderewich

Contact via info@herderewich.nl
of T: (0341) 42 68 47
van secretaris John Wetzels

   GESLOTEN