Nieuws Agenda Over Ons Bibliotheek Over Harderwijk Over Hierden Wereldoorlogen Links & Sponsoren
Home Contact

• DE NIEUWSBRIEVEN VAN HERDEREWICH

Herderewich 2021 - 2

Herderewich 2021 - 3

Herderewich 2021 - 4• ROMY AKKERMAN WINNARES VAN ONZE FOTOWEDSTRIJD

De prijswinnaar van de fotowedstrijd is bekend: Het is Romy Akkerman. Jacqueline van Eys, jury, vond deze foto het meest uitdrukking geven aan het thema ”Jouw monument is mijn monument”. De prijsuitreiking kon weer in de Vischpoort plaatsvinden. (1121)

• DE GESCHIEDENISQUIZ GAAT NIET DOOR

Een teleurstelling voor de minimaal 50 deelnemers die zich hadden opgegeven, maar het is niet verantwoord om met het oprukkende coronavirus je in je team te buigen over de vragen die gesteld worden. Misschien komend voorjaar? We houden u op de hoogte. (1121)

• DE VISCHPOORT

Ook de restauratie van de Vischpoort loopt vertraging op. Toch hopen we nu (5-11) op korte termijn de ruimtes weer te kunnen inrichten en te gebruiken.

De poort heeft zijn hoed weer opgezet. (1121)

• HISTORISCH HARDERWIJK

Afgelopen dinsdag heeft de Jumbo het album Historisch Harderwijk aan de burgemeester gepresenteerd in het bijzijn van de redacteuren, enkele schrijvers en belangstellenden. De inhoud van het boek is verzorgd door Herderewich. Klanten van Jumbo krijgen gratis een album en kunnen de plaatjes sparen. Ook zonder voucher kun je een album krijgen. Zie ook de Harderwijker Courant (1021)

• NIEUW CONTRIBUTIEBEDRAG

De algemene ledenvergadering heeft het voorstel van het bestuur overgenomen om met ingang van 2022 de contributie vast te stellen op € 19,50 per jaar. Sommige leden vonden het nog wat laag, maar het staat ieder vrij meer te doneren. (1021)

• VERNIEUWDE STATUTEN

De algemene ledenvergadering heeft de vernieuwde statuten aangenomen. Het bestuur kan naar de notaris om de statuten te laten passeren. Het concept verslag van de vergadering zal binnenkort op de website verschijnen. (1021)

• JOOP KOOIMAN ERELID HERDEREWICH

Tijdens de onlangs gehouden algemene ledenvergadering heeft het bestuur Joop Kooiman benoemd tot erelid van de historische vereniging Herderewich. De heer Kooiman was zeer verrast en voelde zich vereerd met deze benoeming.


  Foto: Joop KooimanDe voorzitter vertelde waarom het bestuur dit besluit had genomen:

Joop was in zijn werkzame leven in dienst van defensie. Vanaf de tijd dat hij niet meer uitgezonden werd, werd hij actief in het vrijwilligerswerk in Harderwijk. Hij begon bij de filmkring, werd penningmeester in het bestuur van het Theater en kwam zo in contact met het, toen nog, Veluwse Museum. Hij ging hier aan de slag met het digitaliseren van 10 meter boekenplank vol knipselplakboeken. Hiervoor verzamelde hij een groep vrijwilligers. Wekelijks werd er aan de klus gewerkt. Daarna begon hij aan de krantenknipselplakboeken van de heer Schilderman, ook weer met een groep vrijwilligers.


Zo kwam hij bij Herderewich. Al gauw bood hij zich aan om het verenigingsblad rond te brengen. Hij kwam in de redactie ervan en schreef vervolgens meerdere artikelen. In die periode deed hij onderzoek naar de calicotfabriek in Harderwijk en zijn de bevindingen uitgegeven in een boekje daarover.


In Harderwijk vinden we enkele gedenktekens die op zijn initiatief zijn geplaatst: bij Hotel Baars de herinnering aan de bevrijding en in de Smeepoort de vloedsteen die aangeeft hoe hoog het water in 1916 (watersnoodramp) in de stad stond. Op dit moment is Joop wekelijks te vinden in het Historisch Kenniscentrum.  Als gastheer om bezoekers te ontvangen die er komen voor informatie en studie. Maar hij werkt er ook mee aan het rubriceren en catalogiseren van het studiemateriaal. Onder toeziend oog van zijn vrouw en van de leden speldde de voorzitter hem de erespeld op en bedankte hem voor deze jarenlange inzet. (0921)

• VITTEPRAETJE

Het september nummer van het Vittepraetje is verschenen.

Dit Vittepraetje bevat twee artikelen over gebeurtenissen uit de 2e Wereldoorlog.

- Op Begraafplaats Oostergaarde liggen 45 oorlogsgraven van bemanningsleden uit vliegtuigen, die tijdens de oorlog in de buurt van Harderwijk zijn neergestort. Over de bemanningsleden van één bommenwerper heeft Ruud Slangen, voorzitter van de Stichting We Will Remember, een verhaal geschreven.

- Het is bijna oktober en dan wordt de razzia van Putten uit 1944 weer herdacht. Robert

Oosterhof beschrijft de rol van de Harderwijker botter HK27 in het schuilhouden voor de bezetters. (0921)Bezoekadres:

Schapenhoek 9

3841 BM  Harderwijk

Bankrekening:  

NL93 INGB 0003 0361 92

t.n.v. Vereniging Herderewich

Contact via info@herderewich.nl
of T: (0341) 42 68 47
van secretaris John Wetzels