Nieuws Agenda Over Ons Bibliotheek Over Harderwijk Over Hierden Wereldoorlogen Links & Sponsoren
Home ContactARCHIEF 2022
In memoriam

De leden van de historische vereniging Herderewich zijn opgeschrikt door het bericht van het overlijden van


Niek de Jong


* 24-01-1943                       28-11-2022


oud-voorzitter en erelid


Meer dan 45 jaar lang, tot op het laatst, was Niek actief in en voor de vereniging. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor het delen van zijn kennis van de Harderwijkse geschiedenis en voor het behoud van het historisch erfgoed in onze stad. Hij heeft talloze artikelen geschreven, was lid van diverse commissies en vraagbaak voor velen.


Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw, (klein)kinderen, naaste familie en vrienden.


Bestuur en leden

Historische vereniging Herderewich

• HISTORISCH VERZAMELALBUM OVER HARDERWIJK TE KOOP

Herderewich geeft in eigen beheer het album uit, inclusief de plaatjes. Zoek je nog een leuk cadeau? Het is te koop voor € 13,95 bij het Stadsmuseum en bij de boekhandels Bruna en Sjemen. Of bestel het boekje en Herderewich zorgt dat het bij u in de bus komt: info@herderewich.nl (1122)

• OP WEG NAAR EEN BETER LEVEN

Het jaarboek met de kroniek van 2021 heeft als titel “Op weg naar een beter leven” en vertelt over de landverhuizing in 1850-1880, toen veel Harderwijkers en Hierdenaren naar Amerika vertrokken. Het is te bestellen bij de secretaris of te koop in de Vischpoort. (€ 9,95) (1122)

• HEEL HARDERWIJK STEMT!

Stadsmuseum Harderwijk en de dependance het Marius van Dokkum Museum zijn genomineerd voor de landelijke VriendenLoterij Museumprijs 2022! Samen met het Centraal Museum in Utrecht en Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt. Wij dus!

Bekijk het promotiefilmpje. En stem a.u.b. op het stadsmuseum! (1122)

• ZOEKEN NAAR ARCHEOLOGISCHE SCHATTEN

Geïnteresseerden kunnen nog steeds zoeken naar overblijfselen uit een ver en minder ver verleden. Het weggegraven zand uit Waterfront en boulevard ligt achter in Drielanden.

Er zijn allerlei scherven te vinden en mogelijk andere dingen. Het is een leuke kans om kennis te maken met het archeologische werk.  

Neem contact op met archeologie@herderewich.nl (1122)

• OP WEG NAAR EEN BETER LEVEN

Het jaarboek met de kroniek van 2021 heeft als titel “Op weg naar een beter leven” en vertelt over de landverhuizing in 1850-1880, toen veel Harderwijkers en Hierdenaren naar Amerika vertrokken. Het is te bestellen bij de secretaris of te koop in de Vischpoort. (€ 9,95) (0722)

• VISCHPOORT TE BEZICHTIGEN

Vanaf 18 april is de Vischpoort weer te bezichtigen! Elke woensdag en vrijdag zijn er vrijwilligers aanwezig tussen 13.30 en 16.30 uur om toeristen in de poort te ontvangen.

Op de monumentendagen is de Vischpoort ook open. 10 september vanaf 10.30 uur en 11 september van 13.30 tot 16.30 uur. Na 11 september geen open dagen meer. (0722)

• EXPOSITIE VOORMALIGE SYNAGOGE IN DE JODENKERKSTEEG

Ook de expositie in de voormalige synagoge is weer te bezichtigen. Buiten de schoolvakanties elke woensdag en donderdag tussen 13.30 en 16.30 uur. Tijdens de schoolvakanties elke dinsdag t/m zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. (0522)


• 7 JUNI LEZING OVER DE VISSERIJ ANNO 2022

Op 7 juni houdt Cor Jansen een lezing over de Harderwijker visserij anno 2022. Nederlanders en Harderwijkers eten nog steeds vis. Mede dankzij de visserij van Harderwijk hebben we kabeljauw, kibbeling of zalm op tafel. Wat weten we van de hedendaagse visvangst? Dat beroep waar Harderwijk groot mee geworden is?

Cor Jansen vertelt erover op 7 juni, Kiekmure, Tesselschadelaan 1.

Gratis toegang. Iedereen is welkom. (0522)


• UW HISTORISCH VERZAMELALBUM OVER HARDERWIJK TE KOOP

Herderewich geeft in eigen beheer het album uit, inclusief de plaatjes. Het is te koop voor € 13,95, tijdens de opendagen in de Vischpoort, bij het Stadsmuseum en bij de boekhandels Bruna en Sjemen. Zoek je nog een leuk cadeau, bestel het boekje en Herderewich zorgt dat het bij u in de bus komt: info@herderewich.nl (0522)

• OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING HERDEREWICH ORGANISEERT VISCHPOORT SCHILDERKAMPIOENSCHAP

In 2022 viert Herderewich haar 50-jarig bestaan. Naast de 1 aprilgrap over de ‘verzakkende’ Vischpoort en een passend jubileumfeest op 26 augustus organiseert Herderewich op zaterdag 21 mei het Vischpoort Schilderkampioenschap.


De Historische Vereniging Herderewich is er trots op om ter viering van haar 50-jarige bestaan

op de Vischmarkt een podium te bieden aan schilders en tekenaars.


Naast de tientallen kunstenaars, die verspreid over de Vischmarkt hun ideale positie hebben gevonden, presenteren enkele Harderwijker historische organisaties en sponsoren zich aan het publiek in gezellige marktkramen en zorgen Shantykoor De Boekaniers uit Harderwijk en de Zwolse Trekzak Club voor een sfeervolle muzikale omlijsting.


Heeft u kunstzinnige aspiraties?

Iedereen - dus ook u! - is uitgenodigd om mee te doen aan deze Vischpoort Schilderkampioenschap en u heeft de vrijheid om te schilderen en tekenen met materiaal naar eigen keuze. Alle deelnemende kunstenaars hebben van 10.00 tot 14.00 uur de tijd om hun Vischpoort vast te leggen.


Kort voor de afloop van de wedstrijd zal een deskundige jury aanvangen met de beoordeling van de Vischpoort-kunstwerken in wording. Om 14.30 uur worden de winnaars bekendgemaakt. De jury beoordeelt in 2 leeftijdscategorieën: tot en met 17 jaar en van 18 jaar en ouder.


Doe mee!

Schrijf u in voor de Vischpoort Schilderkampioenschap via het e-mailadres schilderkampioenschap@herderewich.nl. of bel het Herderewich organisatieteam: 06 53 81 79 70. U ontvangt dan een inschrijfformulier: uw inschrijving moet voor 15 mei binnen zijn.


De kosten voor deelname aan deze Vischpoort Schilderkampioenschap bedragen slechts € 5,00, te voldoen bij inschrijving. Daarvoor krijgt u ook een kopje koffie of thee. Wilt u naast deze consumptie een lunchpakket, dan bedraagt het totale inschrijfgeld € 12,00. Uw ontvangen inschrijving en betaling zijn uw bewijs van deelname. Kijk op deze pagina voor meer informatie.


Samen maken ze er een gezellig evenement van en de kunstenaars zullen uw goedkeurende blikken en aanmoedigingen zeker waarderen.

Graag tot ziens op 21 mei op de Vischmarkt! (0322)

• HERDENKING 21 JOODSE HARDERWIJKERS 2022

27 januari  is de dag waarop het concentratiekamp Auswitz bevrijd werd. Nederland herdenkt dit op zondag 30 januari. In Harderwijk is de herdenking on-line. Leerlingen van verschillende basisscholen hebben een naam gezegd, nadat de burgemeester een toespraak heeft gehouden. Het is hier te zien op YouTube (0122)

• UW HISTORISCH VERZAMELALBUM OVER HARDERWIJK NOG NIET COMPLEET?

Herderewich deelt missende plaatjes uit op zaterdag 26 maart op de weekmarkt in Harderwijk. Historische Vereniging Herderewich had niet kunnen vermoeden dat het verzamelalbum over de geschiedenis van Harderwijk zo succesvol zou zijn.

De Jumbo spaaractie is inmiddels gestopt maar niet iedereen heeft zijn of haar album vol.


De 50-jarige Herderewich heeft a.s. zaterdag 26 maart een stand op de lokale weekmarkt in Harderwijk en geeft iedereen de kans om zijn of haar album met de nog missende plaatjes aan te vullen. Of u nu één, tien of meer plaatjes wilt maakt niet uit, grote kans dat Herderewich deze nog voor u heeft. Geheel gratis natuurlijk, want wie jarig is trakteert. De Herderwich stand vindt u nabij het kanon aan de Vitringasingel. Wees er snel bij, want op is op. (0322)

• 2022

In 1971 stak een aantal mensen de koppen bij elkaar en besloten ze om een vereniging op te richten, met als doel het erfgoed van Harderwijk en Hierden te behouden, te verbeteren en de kennis ervan te verspreiden. Het was de tijd van slopen en vernieuwen en dat ging soms wel erg drastisch.


Herderewich viert dit jaar haar 50 ste verjaardag. Voor de leden van Herderewich is er een gezellige middag gepland op 26 augustus a.s. Overige activiteiten moeten nog bedacht en uitgewerkt worden. We horen graag ideeën! (0122)

• DE JUMBO ACTIE IS GESTOPT
Veel mensen hebben enthousiast plaatjes verzameld en geplakt. En zo een mooi overzicht gekregen van de Harderwijker geschiedenis.

De Jumbo in Drielanden en Stadsweiden zullen, als de coronamaatregelen het toelaten, nog een ruilbeurs organiseren. Er is een facebookpagina waar plaatjes geruild worden: Harderwijker Jumbo Plaatjes. Herderewich heeft ook nog een restant aan plaatjes. Wanneer je nog een plaatje zoekt, laat het even weten: info@herderewich.nl.  

Alle albums moeten natuurlijk compleet gemaakt worden! (0122)

• Landelijk wordt in 2022 herdacht en gevierd

 Dat 450 jaar geleden in de tachtigjarige oorlog Den Briel van de Spanjaarden bevrijd werd door de Watergeuzen.

 Willem van Oranje werd uitgeroepen tot stadhouder. Die gebeurtenissen kun je zien als het begin van de Republiek der Nederlanden.

 Zie 1572 - Geboorte van Nederland.nl

 Dat 350 jaar geleden de Republiek der Nederlanden aangevallen werd door Frankrijk (Lodewijk XIV), Engeland (3e Engelse oorlog), Munster en Keulen. In 1674 wisten de Nederlanden toch de overwinning te behalen maar het land bleef kapotgeslagen achter. De Luttekepoort en Smeepoort werden tijdens hun aftocht kapotgeschoten door de Fransen.

 Zie 1672 - Platform Rampjaar Herdenking.nl (0122)